Renașterea culturală la sat

În 28 mai 2023, la Felmer, Țara Făgărașului a ajuns expoziția itinerantă Acasă, la origini curatoriată de Alina Zară și realizată cu ajutorul Romanian United Fund.

Proiectul Acasă, la origini a început în primăvara anului 2020, când Asociația La Blouse Roumaine a inițiat o amplă campanie de recuperare identitară a costumului tradițional din România așa cum este el purtat astăzi în comunitățile rurale. Faptul că ne aflam în pandemie atunci, a necesitat o muncă în teren realizată cu ajutorul fotografilor voluntari care au dorit să contribuie, prin timpul și profesionalismul lor, la ce va urma a fi revitalizarea satelor din zonă și nu numai. Până acum, doar in Tara Făgărașului s-au alăturat proiectului 26 de comunități și expoziția a fost itinerată în 15 sate.

Revenind la Felmer, un sat între dealurile verzi ale Transilvaniei, am pornit de dimineață și am ajuns la slujba de duminică la biserica din sat, care era deja plină datorită participării numeroase a oamenilor din celelalte comunități. Asta e frumusețea acestui loc, felul în care se susțin reciproc satele atunci când au evenimente reprezintă esența comuniunii. După ce s-a încheiat slujba la biserică, oamenii s-au îndreptat către căminul cultural al satului.

Felmerenii ne-au primit cu strigături de bun augur, s-au pregătit serios cu preparate locale și ne-au oferit un spectacol pe cinste care a inclus ansamblul de dansuri al satului “Transilvania”, condus de Ioan Ionuț, Dansul Cânepii, reconstituirea ceremonială Datul miresii. Finalul acestui eveniment a fost o surpriză pentru săteni, au primit câte o fotografie cu ei înșiși de la ședința foto.

Felmer s-a alăturat proiectului nostru în luna februarie a acestui an când au relizat ședința foto cu portul de iarnă, urmată de cea cu portul de vară 2 luni mai târziu. Liderul de comunitate, Diana Croitoru, a organizat impecabil și rapid comunitatea din sat și a pus la treabă oamenii pentru un scop înalt, cunoașterea și recunoașterea portului felmerean și ospitalitatea românească.

Nu există un miracol mai mare în satul românesc de acum decât ce se întâmplă în cadrul acestor evenimente și în acest proiect și aceasta e renașterea de care satul românesc are nevoie. Comunitățile reînvață cum să fie din nou împreună, cum să colaboreze, cum să se susțină reciproc și să transmită copiilor și adolescenților această dragoste pentru tradiție.

Ne dorim ca toți oamenii să trăiască acest sentiment de comuniune, iar dacă doriți să înscrieți o comunitate de oriunde din România sau diaspora, o puteți faci completând formularul de mai jos.

Articol de Irina Apan

Susține proiectul ACASĂ, LA ORIGINI

Acasă, la origini este un proiect inițiat și coordonat de Asociația La Blouse Roumaine IA, ce are în centrul său o campanie identitară a portului tradițional din România și din teritoriile locuite de români, așa cum este el purtat și păstrat în zilele noastre.

Proiectul este realizat în parteneriat cu Fundația Comunitară Țara Făgărașului, Fundația Comunitară Vâlcea, Romanian United Fund, cu sprijinul Muzeul de Pânze şi Poveşti, Asociatia IIA Călătoare și voluntari locali, cu scopul de a reconecta și dezvolta comunitățile prin ceea ce au mai valoros: zestrea culturală moștenită din străbuni.