Campanie
Campanie!
Despre proiect
Acasă, la origini este proiectul unei generații care păstrează moștenirea culturală, inspiră și mobilizează comunitățile să-și recupereze identitatea culturală locală, să o valorizeze și să o transmită generațiilor viitoare. Proiectul este coordonat de Irina Apan din partea Asociația La Blouse Roumaine-IA și a fost creat în 2020 de Andreea Tănăsescu fiind implementat alături de partenerii noștri: Alina Zară-Prunean (Muzeul de Pânze si Povești), Cristiana Metea (Fundația Comunitară Țara Făgărașului), Gabriela Solomon (Fundația Comunitară Vâlcea), Federatia Fundațiilor Comunitare din România și toți voluntarii care și-au dorit să pună pe harta Acasă, la origini și comunitatea din care fac ei parte.
Începuturi
Acasă, la Origini este cel mai amplu proiect de recuperare identitară a portului tradițional din România, așa cum este el purtat și păstrat în zilele noastre, în comunitățile de proveniență.
Proiectul a fost inițiat de comunitatea La Blouse Roumaine în anul 2020 când, odată cu pandemia, oamenii nu au mai putut sărbători Sânzienele și Ziua Universală a Iei așa cum obișnuiau, adică întâlnindu-se fizic bucuroși de zestrea culturală pe care o au.
Ideea de la care am plecat a fost aceea de a aduce voluntarii fotografi în gospodăriile oamenilor și de a realiza imagini profesioniste din satele și comunitățile care își doresc să lase moștenire o imagine reală și actuală a comunității din care fac parte și a portului tradițional pe care încă îl păstrează.
Suntem împreună oriunde ne-am afla, deviza noastră pentru acei români care sunt departe de țară, dar sunt alături de noi în fiecare proiect și contribuie la promovarea valorilor și a culturii românești peste granițe. În căutarea unui viitor mai bun, românii au luat cu ei departe ce a fost mai de preț, iia bunicii, un ștergar, un covor, o icoană și au creat o mini Românie ce îi ține în contact cu familia și cultura tradițională. Astfel, Acasă, la origini, se desfășoară și în diaspora, pentru că moștenirea se cere sărbătorită oriunde am fi.
Procesul de mapare a costumelor tradiționale a fost și este în continuare posibil datorită dorinței oamenilor din comunități care au făcut posibil acest demers în mod voluntar în totalitate.
Unul dintre rezultatele acestui proiect s-a concretizat sub forma unei expoziții itinerante în satele din Țara Făgărașului. Timp de 5 luni, această expoziție a circulat în majoritatea satelor, urmând ca și în acest an să continuăm itinerarea ei în celelalte comunități rămase. Expoziția a fost posibilă cu sprijinul Romanian United Fund.
Misiunea noastră este cartografierea portului tradițional din România și din afara granițelor în comunitățile care încă îl păstrează și îl poartă așa cum este el. Pentru că noi am primit o moștenire culturală materială și imaterială, le datorăm strămoșilor noștri să transmitem darul. Acasă, la origini, este un reper pentru fiecare dintre noi. Să respectăm acest acasă, oriunde ar fi el, prin conectarea la identitatea noastră.
- Ziua Universală a Iei - tema Acasă, la origini
- Primele comunități din Țara Făgărașului, Vâlcea, Maramureș anunță intrarea în proiect
- Continuă proiectul cu următoarele comunități din Țara Făgărașului
- Itinerarea expoziției Acasă, la Origini în satele din Țara Făgărașului
- Expoziție Acasă, la origini în Vâlcea
- Itinerarea expozitiei Acasă, la origini Țara Făgărașului la Muzeul Astra din Sibiu
- Itinerarea expoziției la Feeric Fashion Show Sibiu
- Intră în proiect comuna Cașin, județul Bacău
- Expoziția Acasă, la Origini Țara Făgărașului la Muzeul Satului din București
- Se alătură proiectului comunitatea romanească din Belgia
- Au loc primele ședințe foto în satul Curița, comuna Cașin și în Belgia
Ce ne dorim
Ne dorim cartografierea portului tradițional din România și din afara granițelor în comunitățile care încă îl păstrează și îl poartă așa cum este el. Pentru că noi am primit o moștenire culturală materială și imaterială, le datorăm strămoșilor noștri să transmitem darul. Acasă, la origini, este un reper pentru fiecare dintre noi. Să respectăm acest acasă, oriunde ar fi el, prin conectarea la identitatea noastră.
Viziunea noastră este să construim poduri între generații prin înțelegerea identității și istoriei noastre. Fotografierea profesionistă a comunităților care încă dețin patrimoniul textil moștenit în familie, consemnarea poveștilor de suflet ale oamenilor ne oferă valorile și învățăturile pe care le vom transmite tuturor.
Publicarea albumelor regionale este unul dintre scopurile acestui proiect, precum și dezvoltarea economică și creativă care există în satele României. Gestionarea patrimoniului cultural local nu poate fi făcut mai bine decât de locuitorii comunităților. Avem încredere că odată ce le oferim oportunitatea, ei își vor putea susține economic și sustenabil proiectele culturale.
Acasă, la origini este proiectul unei generații care păstrează moștenirea culturală, inspiră și mobilizează comunitățile să-și recupereze identitatea culturală locală, să o valorizeze și să o transmită generațiilor viitoare.
Misiunea noastră este cartografierea portului tradițional din România și din afara granițelor în comunitățile care încă îl păstrează și îl poartă așa cum este el.
Viziunea noastră este să construim poduri între generații prin înțelegerea identității și istoriei noastre. Noi am primit o moștenire culturală materială și imaterială și le datorăm strămoșilor noștri să transmitem darul. Acasă, la origini este un reper pentru fiecare dintre noi. Să respectăm acest acasă, oriunde ar fi el, prin conectarea la identitatea noastră.
Fotografiem cu profesioniști comunitățile care încă dețin patrimoniul textil moștenit în familie, consemnăm poveștile de suflet ale oamenilor, valori și învățături pe care le vom transmite tuturor.
Înscrierea în proiect se face de către unul dintre membrii comunității.
Acasă, la Origini este cel mai amplu proiect de recuperare identitară a portului tradițional din România, așa cum este el purtat și păstrat în zilele noastre, în comunitățile de proveniență.
Oamenii satelor sunt din ce în ce mai în vârstă și se duc pe zi ce trece, odată cu ei se pierde și cunoașterea, înțelepciunea, și portul tradițional din comunitate. Acest proiect este o șansă ca identitatea culturală a satului în care locuiești să dăinuie și pentru cei care ne urmează nouă.
Vei contribui la dezvoltarea culturală și comunitară a locului în care trăiești. Dezvoltarea relațiilor sociale, a vieții culturale dintr-un sat este posibilă doar prin conexiunea cu ceilalți. În ultimii 3 ani, acest proiect ne-a arătat cât de frumos pot colabora oamenii în beneficiul tuturor.
Suntem o comunitate frumoasă de oameni care lucrează voluntar din dragoste pentru identitatea lor. Sunt peste 40 de comunități din țară și diaspora care sunt deja în proiect iar bucuria și rezultatele sunt impresionante. Vei găsi mereu sprijin și soluții pentru implementarea proiectului.
Oriunde ai fi, România îți oferă mereu surprize chiar și acolo unde crezi că nu a mai rămas mare lucru de cercetat, vei găsi cu certitudine oameni și informații de mare preț.
Vei face cunoscută lumii zestrea culturală a locului către un public extrem de numeros, de exemplu, sute de mii de oameni vor avea șansa să cunoască un loc de care, probabil, nu auziseră până la contribuția ta.
Fotografiile cu familii îmbrăcate în portul de sărbătoare vor rămâne o mărturie de lungă durată și o amintire prețuită pentru oamenii care participă în acest proiect.
Implică-te
Vrei să înscrii o comunitate în proiectul „Acasă, la origini”?
Vrei să fii parte din povestea Acasă, la origini, descoperă oportunitățile aici!
Cunoști o comunitate care păstrează tradițiile și ai vrea să fie parte din proiectul „Acasă, la origini”?