Campanie

Ucea de Sus, Țara Făgărașului, Acasă, la origini

Campanie!

Despre proiect

Acasă, la origini este proiectul unei generații care păstrează moștenirea culturală, inspiră și mobilizează comunitățile să-și recupereze identitatea culturală locală, să o valorizeze și să o transmită generațiilor viitoare. Proiectul este coordonat de Irina Apan din partea Asociația La Blouse Roumaine-IA și a fost creat în 2020 de Andreea Tănăsescu fiind implementat alături de partenerii noștri: Alina Zară-Prunean (Muzeul de Pânze si Povești), Cristiana Metea (Fundația Comunitară Țara Făgărașului), Gabriela Solomon (Fundația Comunitară Vâlcea), Federatia Fundațiilor Comunitare din România și toți voluntarii care și-au dorit să pună pe harta Acasă, la origini și comunitatea din care fac ei parte.

Începuturi

Acasă, la Origini este cel mai amplu proiect de recuperare identitară a portului tradițional din România, așa cum este el purtat și păstrat în zilele noastre, în comunitățile de proveniență.

Proiectul a fost inițiat de comunitatea La Blouse Roumaine în anul 2020 când, odată cu pandemia, oamenii nu au mai putut sărbători Sânzienele și Ziua Universală a Iei așa cum obișnuiau, adică întâlnindu-se fizic bucuroși de zestrea culturală pe care o au. 

Ideea de la care am plecat a fost aceea de a aduce voluntarii fotografi în gospodăriile oamenilor și de a realiza imagini profesioniste din satele și comunitățile care își doresc să lase moștenire o imagine reală și actuală a comunității din care fac parte și a portului tradițional pe care încă îl păstrează.

Suntem împreună oriunde ne-am afla, deviza noastră pentru acei români care sunt departe de țară, dar sunt alături de noi în fiecare proiect și contribuie la promovarea valorilor și a culturii românești peste granițe. În căutarea unui viitor mai bun, românii au luat cu ei departe ce a fost mai de preț, iia bunicii, un ștergar, un covor, o icoană și au creat o mini Românie ce îi ține în contact cu familia și cultura tradițională. Astfel, Acasă, la origini, se desfășoară și în diaspora, pentru că moștenirea se cere sărbătorită oriunde am fi.

Procesul de mapare a costumelor tradiționale a fost și este în continuare posibil datorită dorinței oamenilor din comunități care au făcut posibil acest demers în mod voluntar în totalitate. 

Unul dintre rezultatele acestui proiect s-a concretizat sub forma unei expoziții itinerante în satele din Țara Făgărașului. Timp de 5 luni, această expoziție a circulat în majoritatea satelor, urmând ca și în acest an să continuăm itinerarea ei în celelalte comunități rămase. Expoziția a fost posibilă cu sprijinul Romanian United Fund.
Misiunea noastră este cartografierea portului tradițional din România și din afara granițelor în comunitățile care încă îl păstrează și îl poartă așa cum este el. Pentru că noi am primit o moștenire culturală  materială și imaterială, le datorăm strămoșilor noștri să transmitem darul. Acasă, la origini, este un reper pentru fiecare dintre noi. Să respectăm acest acasă, oriunde ar fi el, prin conectarea la identitatea noastră.

2020
Iunie
 • Ziua Universală a Iei - tema Acasă, la origini
2020
Vara
 • Primele comunități din Țara Făgărașului, Vâlcea, Maramureș anunță intrarea în proiect
2021
Primăvara
 • Continuă proiectul cu următoarele comunități din Țara Făgărașului
2022
Iunie-Octombrie
 • Itinerarea expoziției Acasă, la Origini în satele din Țara Făgărașului
2022
Iunie
 • Expoziție Acasă, la origini în Vâlcea
 • Itinerarea expozitiei Acasă, la origini Țara Făgărașului la Muzeul Astra din Sibiu
2022
Iulie
 • Itinerarea expoziției la Feeric Fashion Show Sibiu
2022
August
 • Intră în proiect comuna Cașin, județul Bacău
2022
Septembrie
 • Expoziția Acasă, la Origini Țara Făgărașului la Muzeul Satului din București
 • Se alătură proiectului comunitatea romanească din Belgia
2022
Octombrie
 • Au loc primele ședințe foto în satul Curița, comuna Cașin și în Belgia

Ce ne dorim

 Ne dorim cartografierea portului tradițional din România și din afara granițelor în comunitățile care încă îl păstrează și îl poartă așa cum este el. Pentru că noi am primit o moștenire culturală  materială și imaterială, le datorăm strămoșilor noștri să transmitem darul. Acasă, la origini, este un reper pentru fiecare dintre noi. Să respectăm acest acasă, oriunde ar fi el, prin conectarea la identitatea noastră.

Viziunea noastră este să construim poduri între generații prin înțelegerea identității și istoriei noastre. Fotografierea profesionistă a comunităților care încă dețin patrimoniul textil moștenit în familie, consemnarea poveștilor de suflet ale oamenilor ne oferă valorile și învățăturile pe care le vom transmite tuturor.

Publicarea albumelor regionale este unul dintre scopurile acestui proiect, precum și dezvoltarea economică și creativă care există în satele României. Gestionarea patrimoniului cultural local nu poate fi făcut mai bine decât de locuitorii comunităților. Avem încredere că odată ce le oferim oportunitatea, ei își vor putea susține economic și sustenabil proiectele culturale.

Implică-te

Vrei să înscrii o comunitate în proiectul „Acasă, la origini”?

 Vrei să fii parte din povestea Acasă, la origini, descoperă oportunitățile aici!

Cunoști o comunitate care păstrează tradițiile și ai vrea să fie parte din proiectul „Acasă, la origini”?