Despre noi
Despre noi
Acasă, la Origini este cel mai amplu proiect de recuperare identitară a portului tradițional din România așa cum este el purtat și păstrat în zilele noastre.
Echipa
Proiectul este realizat și administrat de echipa Asociației La Blouse Roumaine-IA formată din Andreea Tănăsescu și Irina Apan. Comunitatea La Blouse Roumaine a readus IA în actualitate, generând o amplă mișcare de repoziționare a expresiilor culturale tradiționale românești la nivel național și internațional.
Am plecat la drum în 2012 cu dorința sinceră de a construi împreună un brand cultural național, menit să promoveze povestea României și a noastră în lume. Să devină un reper identitar, un factor de dezvoltare locală pentru comunitățile rurale, un izvor de inspirație și sustenabilitate pentru industriile creative. Să ne reprezinte la nivel uman și spiritual, să ne reconecteze cu natura, cu noi înșine, vindecând rănile trecutului. Să ne deschidă noi orizonturi de gândire, oferindu-ne șansa de a ne manifesta creativ, conectați la rădăcinile noastre. Astfel, putem transmite generațiilor următoare arta, cunoașterea tradițională și moștenirea de suflet lăsată de generațiile întregi de oameni care au locuit vreodată în spațiul românesc.
despre proiect
Acasă, la origini este proiectul unei generații care păstrează moștenirea culturală, inspiră și mobilizează comunitățile să-și recupereze identitatea culturală locală, să o valorizeze și să o transmită generațiilor viitoare.
Proiectul este coordonat de Asociația La Blouse Roumaine-IA și a fost creat în 2020 de Andreea Tănăsescu fiind implementat alături de partenerii noștri: Alina Zară (Muzeul de Pânze si Povești), Gabriela Metea (Fundația Comunitară Țara Făgărașului), Gabriela Solomon (Fundația Comunitară Vâlcea), Federatia Fundațiilor Comunitare din România și toți voluntarii care și-au dorit să pună pe harta Acasă, la origini comunitatea din care fac și ei parte.
- Acasă, la Origini este cel mai amplu proiect de recuperare identitară a portului tradițional din România, așa cum este el purtat și păstrat în zilele noastre, în comunitățile de proveniență.
- Proiectul a fost inițiat de comunitatea La Blouse Roumaine în anul 2020 când, odată cu pandemia, oamenii nu au mai putut sărbători Sânzienele și Ziua Universală a Iei așa cum obișnuiau, adică întâlnindu-se fizic bucuroși de zestrea culturală pe care o au.
- Ideea de la care am plecat a fost aceea de a aduce voluntarii fotografi în gospodăriile oamenilor și de a realiza imagini profesioniste din satele și comunitățile care își doresc să lase moștenire o imagine reală și actuală a comunității din care fac parte și a portului tradițional pe care încă îl păstrează.
- Suntem împreună oriunde ne-am afla, deviza noastră pentru acei români care sunt departe de țară, dar sunt alături de noi în fiecare proiect și contribuie la promovarea valorilor și a culturii românești peste granițe. În căutarea unui viitor mai bun, românii au luat cu ei departe ce a fost mai de preț, iia bunicii, un ștergar, un covor, o icoană și au creat o mini Românie ce îi ține în contact cu familia și cultura tradițională. Astfel, Acasă, la origini, se desfășoară și în diaspora, pentru că moștenirea se cere sărbătorită oriunde am fi.
- Procesul de mapare a costumelor tradiționale a fost și este în continuare posibil datorită dorinței oamenilor din comunități care au făcut posibil acest demers în mod voluntar în totalitate.
- Unul dintre rezultatele acestui proiect s-a concretizat sub forma unei expoziții itinerante în satele din Țara Făgărașului. Timp de 5 luni, această expoziție a circulat în majoritatea satelor, urmând ca anul viitor să continuăm itinerarea ei în celelalte comunități rămase. Expoziția a fost posibilă datorită partenerilor noștri de la Romanian United Fund.
- Misiunea noastră este cartografierea portului tradițional din România și din afara granițelor în comunitățile care încă îl păstrează și îl poartă așa cum este el. Pentru că noi am primit o moștenire culturală materială și imaterială, le datorăm strămoșilor noștri ca munca lor să nu se piardă și ca noi să transmitem darul. Acasă, la origini, este un reper pentru fiecare dintre noi. Să respectăm acest acasă, oriunde ar fi el, prin conectarea la identitatea noastră.
- Viziunea noastră este să construim poduri între generații prin înțelegerea identității și istoriei noastre. Fotografierea profesionistă a comunităților care încă dețin patrimoniul textil moștenit în familie, consemnarea poveștilor de suflet ale oamenilor ne oferă valorile și învățăturile pe care le vom transmite tuturor.
- Publicarea albumelor regionale este unul dintre scopurile acestui proiect, precum și dezvoltarea economică și creativă care există în satele României. Gestionarea patrimoniului cultural local nu poate fi făcut mai bine decât de locuitorii comunităților. Avem încredere că odată ce le oferim oportunitatea, ei își vor putea susține economic și sustenabil proiectele culturale.
Oameni
Acest proiect nu ar fi posibil fără implicarea oamenilor din comunitățile partenere, oameni puternic ancorați în identitatea culturală a locului din care provin, cu rădăcini adânci în tradiția locului și cu dragoste imensă pentru zestrea culturală primită de la strămoși. Încă din 2020, atât fotografii cât și liderii de comunități care fac parte din acest proiect, au contribuit la el în mod voluntar. Le mulțumim tuturor celor ce au fost și sunt alături de noi în demersul nostru, datorită lor acest proiect continuă.
Fotografi
- George Drăgoi
- Bianca Stoicheci
- Adrian Chiriță
- Lili Sumănaru
- Alin Ciprian
- David Botond
- Gabriel Motica
- Denis Năsui
- Anuța Pop
- Adrian Murgea (Făgăraș)
- Artografica (Sibiu)
- Dan Străuți (Brașov)
- David Botond (Odorheiu Secuiesc)
- David Ramba (Mândra)
- Dinu Constantin (Făgăraș)
- Mihaela Dincă
- Alexandru Petrescu
- Andreea Nedelescu
- Matei Canavea
- Paul Laszlo
- Adrian Pădurețu
- Rahul Lele
- Alina Stoenescu
Lideri de comunități
Lili Sumănaru
Simona Niculescu
- Petrova – Ioana Mihalca
- Vișeu de Jos – Denis Năsui
- Vișeu de Sus – Anuța Pop
- Cașin – Nadia Manea
- Curița – Marinela Zărnescu
- Asociația Iia Călătoare – Anca Bâțiu
- Beclean – Camelia Motrescu
- Bucium – Doina Ghircoiaș
- Calbor – Popa Florin Viorel
- Copăcel – Mia Palfi, Anca Marian
- Drăguș – Cristina Fogoroș
- Dridif – Aura Opriș
- Făgăraș – șezătoare – Mia Sasu
- Grid – Mariana Șerban, Viorica Popa
- Ileni – Mioara Blebea
- Lisa – Cristina Dudan
- Mărgineni – Ileana Pandrea
- Mândra – Alina Zară-Prunean
- Perșani – Mihaela Langa
- Râușor – Simona Juncu, Teodora Tarog, Maria Dabiște
- Sâmbăta de Jos – Daniela Vîja
- Sâmbăta de Sus – Anca Andronic
- Sebeș – Carmina Tatomir
- Șercaia – Dana Streza
- Șercăița – Pr. Daniel Dogariu
- Șona – Mihaela Frățilă, Mia Dan
- Ucea de Sus – Sorin Petrișor
- Veneția de Jos – Nicoleta Grancea, Aurelia Bâță Stoica
- Voivodenii Mari – Dalia Mogoș
- Costești – Oana Mesea
- Fârtățești – Daniela Dinu
- Galicea – Maria Tițu și Maria Tache
- Mădulari – Ramona Popa
- Mihăești – Teodora Proroc și Bianca Cristea
- Nicolae Bălcescu – Dana Rădulescu
- Pietrari – Crina Popescu
- Șușani – Ramona Dimoiu
- Titești – Doina Lupu
- Belgia – Elena Rențea, Daria Pârvu
- Chicago – Alina Celia Cumpan
- Washington – Bogdan Banu