EXPOZIȚIA ”ACASĂ, LA ORIGINI”

Până la data de 25 septembrie, de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 18.00, la Casa GLOD din incinta Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti” puteți vizita expoziția de fotografie “Acasă, la origini” organizată de Asociația La blouse roumaine – IA, Fundația Comunitară Țara Făgărașului și Muzeul de Pânze şi Poveşti Mândra.

Expoziția prezintă prima etapă de cercetare a portului popular din mai multe comunități din Țara Făgărașului, cu detalii de specific, particularități și identitate locală. Comunitățile vii, implicate în proiect, sunt: Beclean, Calbor, Copăcel, Drăguș, Grid, Ileni, Lisa, Mărgineni, Mândra, Perșani, Râușor, Șercaia, Sâmbăta de Jos, Sâmbăta de Sus, Veneția de Jos, Șona, Ucea de Sus și Grupul Șezători în Țara Făgărașului.

Proiectul a luat naștere în urmă cu 2 ani, în plină pandemie, când comunitatea “La Blouse Roumaine” a propus, pentru Ziua Universală a Iei 2020, tema Acasă, la origini. În acel an, de Rusalii, a debutat o amplă campanie de recuperare identitară a portului tradițional românesc, așa cum este el purtat și păstrat în zilele noastre. O mărturie despre apartenența la o familie, un neam și o cultură. În Țara Făgărașului, familii din peste 20 de comunități s-au lăsat fotografiate de fotografi voluntari ca să rămână mărturie peste ani.