Acasă, la origini

Au plecat peste ocean pentru o viață mai bună, însă dorul de casă îl poartă în suflet în fiecare zi! Românii care trăiesc în America nu-și uită rădăcinile și locurile pe care le-au părăsit, în căutarea unei vieți mai bune. Anul acesta, ca să se simtă mai aproape de meleagurile natale, s-au fotografiat în straie populare. ,,Acasă, la origini”, un proiect creat pentru comunitatea de români din străinătate, a ajuns la Chicago.

Ioana a lui Ursoi din Perșani, așa cum este cunoscută în satul natal, a plecat în Chicago acum șase ani. A vrut o viață mai bună pentru ea, dar mai ales pentru băiețelul ei. Acum are tot ce-și dorește, însă dorul de casă și de țară o apasă în fiecare zi.

Și asta a și făcut. Acum trei ani, Ioana a participat la prima șezătoare organizată pentru românii din Chicago și acolo a învățat să-și coasă propria ie. Tot atunci a aflat lucruri surprinzătoare despre originile ei.

Străstrăbunicul Ioanei plecase, ca și ea, în Chicago, pentru o viață mai bună. Spera că se va reîntoarce în România, însă nu a mai apucat. Un accident la locul de muncă i-a pus capăt vieții. La un an de la moartea lui, în 1920, soția și fiica sa, Ana, străbunica Ioanei, s-au întors în țară și au decis să nu mai plece vreodată.

Șezătoarea din Chicago și proiectul “Acasă, la origini” au ajutat-o pe Ioana să-și găsească originile chiar în America. Iar ca ea mai sunt sute. Poveștile fiecăruia au fost imortalizate într-un album dedicat lor… românilor plecați peste ocean. Îmbrăcați în straie populare din Moldova, Banat, Bucovina sau Oltenia, ei s-au fotografiat pe străzile din Chicago, cu dor de casă și cu mândrie în suflete.

Peste 150.000 de români trăiesc în Chicago.